Söka hjälp hos en psykiatriker i Stockholm: En guide för dig som gått igenom ett trauma

07 juli 2023 Maja Bergman Lindberg

Ett trauma kan vara en enskild händelse, som en allvarlig olycka eller övergrepp, eller en serie av händelser, som långvarig mobbning eller försummelse. Oavsett form kan dessa upplevelser ha djupgående effekter på ens psykiska och fysiska hälsa. Du kanske märker att du har svårt att sova, upplever återkommande minnen eller mardrömmar om händelsen, eller känner dig ständigt på vakt. Dessa kan vara tecken på posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), en sjukdom som kan uppstå efter att ha upplevt trauma.

Varför söka hjälp hos en psykiatriker i Stockholm?

Att ha genomgått ett trauma kan vara förvirrande och skrämmande. Du kanske känner dig ensam och isolerad, eller kanske du har svårt att uttrycka vad du går igenom. Att söka hjälp hos en psykiatriker i Stockholm kan ge dig stöd och hjälp att förstå och hantera dina känslor och upplevelser. En psykiatriker är en läkare specialiserad på att diagnostisera och behandla psykiska sjukdomar och störningar. De kan hjälpa dig att identifiera symtom, ställa diagnos och erbjuda behandling, vilket kan inkludera medicinering, psykoterapi eller en kombination av båda.

psykiatriker

Vad händer vid ett besök hos en psykiatriker?

Under ditt första besök hos en psykiatriker i Stockholm kommer du att få möjlighet att prata om vad du har upplevt och hur det påverkar dig. Läkaren kommer att ställa frågor för att bättre förstå din situation och kommer att lyssna utan att döma eller kritisera. Det är viktigt att vara så ärlig och öppen som möjligt, så att läkaren kan ge dig bästa möjliga hjälp. Efter den initiala bedömningen, kan psykiatrikern föreslå en behandlingsplan som är anpassad efter dina behov. Det kan vara allt från samtalsbehandling till medicinsk behandling. Samtalet kommer att fortsätta under uppföljande besök för att se hur du mår och om det finns behov av att justera behandlingen.

Val av psykiatriker och behandling

Att välja rätt psykiatriker i Stockholm kan vara en avgörande faktor för din resa till återhämtning. Du behöver en person som du känner dig bekväm med och kan lita på. Ta dig tid att hitta någon som har erfarenhet av att arbeta med trauma och kanske specifikt med ungdomar. Det finns flera effektiva behandlingar för trauma, inklusive olika former av terapi och medicinering. 

Vanliga behandlingstyper

Två vanliga former av terapi som används för att behandla trauma är kognitiv beteendeterapi (KBT) och Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). Dessa metoder hjälper dig att bearbeta och förstå dina upplevelser och att utveckla strategier för att hantera dina symtom.

Fler nyheter